Saleziánske prázdniny priniesli kopec veselosti a dobroty

Jarné prázdniny sa v našom stredisku niesli v saleziánskom duchu. Ako inak, však? Ale tentokrát o to viac saleziánsky, že deti dostali don Boscov vzorec na skvelé prežitie voľného času:

a + b – c

allegro + buono – cattivo

teda v našej reči, to znamená, že máme byť:

veselí + dobrí – zlí

S týmto receptom sa nám podarilo prežiť bohaté a pestré dni. Sprevádzali nás nimi saleziánski svätci: Miško Magone, Mária Dominika Mazzarellová, Laura Vicuňa a najnovší svätý — Artemid Zatti.

PONDELOK

Športový deň odštartoval Miško Magone z don Boscovho oratka. Miško mal rád hry, ale keď prehral, vždy sa riadne vytočil. Našťastie, pri don Boscovi sa naučil, že vyhrať – to nie je všetko. Dôležitejšie je stráviť super čas s kamarátmi.

UTOROK

Deň tvorivých dielní sme začali so sv. Máriou Dominikou, ktorá nás povzbudila hľadať v tvorivosti radosť – hlavne, keď ju môžeme svojím darom urobiť iným.

A potom sa už všetci vrhli na umenie: plietli sa deky, ušili si hekýska z ponožky, nadizajnovali tašku a navštívili chránenú dielňu u nevidiacej pani Soničky, kde sa vyrábali dielka z keramiky. Po sv. omši nasledovali ešte voľné oratkovské chvíle: hry, tance, šport – jednoducho radosť na všetky spôsoby.

STREDA

Táborový výlet sme si prešli spolu s bl. Laurou VIcuňou, ktorá nás povzbudila ťažkosti putovania obetovať za niekoho, kto to potrebuje. Všetci sme šťastne a za krásneho slnečného počasia dorazili do Trenčianskych Teplíc, kde nás čakala sladká odmena v podobe obľúbených kúpeľných oblátiek.

ŠTVRTOK

Posledný deň tábora sme začali so zdravotníkom – sv. Artemidom Zatti, ktorý nám ukázal, ako z láskou pomáhať druhým, hlavne tým najbiednejším. Deti si to potom mohli vyskúšať na mestskej hre, ale aj na strategickej hre Nemocnica. Nakoniec sme počas sv. omše ďakovali za všetko, čo sme na tábore zažili a všetkým, ktorí sa o to zaslúžili. Lúčime sa s tradičným: „Vidíme sa zase na tábore v lete!“

Toto podujatie bolo podporené z dotácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s mládežou, ktoré administruje NIVAM – Národný inštitút vzdelávania a mládeže.

Viac foto na našom FB SCVČ LAURA

text: Andrea Miklovičová, FMA

foto: Tomás Benko